نقشه و سیم پیچی موتور کولر آبی در تعمیر و سرویس آن اهمیت ویژهای دارد و به طور کلی دارای الگوی مشخصی است که در انواع کولرها رعایت میشود. به عبارتی دیگر نقشه و سیم پیچی موتور کولر آبی با این که در انواع مختلف ممکن است دارای یک سری تغییرات جزئی باشد اما در کل سیستم یکسانی دارد.
در این متن سعی کردیم اطلاعات مفیدی پیرامون نقشه و سیم پیچی موتور کولر آبی بیاوریم و به مهمترین سوالاتی که ممکن است در ذهن هر کسی وجود داشته باشند پاسخ دهیم.
آشنایی با قطعات و قسمتهای مختلف موتور کولر آبی

برای درک بهتر نقشه سیم کشی موتور کولر آبی بهتر است که ساختمان و اجراء مختلف آن را بشناسیم و وظایف هر کدام را بدانیم. از این رو در این جا قطعات و قسمتهای مختلف موتور کولر آبی را نام بردهایم:
- حلقههای اتصال کوتاه: این قسمت دارای روتور قفسی موتور کولر با سیمپیچ راهانداز است. از آن جا که میله یا هادیهای روتور و حلقههای آلومینیومی دوسر روتور شبیه به قفس هستند، به آن روتور قفسی میگویند. عملکرد قسمت متحرک کلید سبب تغییر وضعیت پلاتینهای کلید داخل موتور میشود.
- بخش متحرک کلید گریز از مرکز: قسمت زیادی از راهاندازی و تنظیم سرعت موتور بر عهدهی این بخش است.
- درپوش عقب: درپوش عقب موتور نقش مهمی برای بالانس نگهداشتن روتور در داخل استاتور و نگهداری صفحه پلاتین کلید گریز از مرکز دارد.
- صفحه کلید گریز از مرکز: بوش موتور در این قسمت که از جنس آلومینیوم است، نصب میگردد.
- پرههای خنککننده سر روتور، سیم پیچ استاتور، ورقههای هسته استاتور، بوش موتور، محور موتور، استاتور پوشیده از لعاب سخت، پلاتین و صفحه کلید، پایه الکتروموتور، لاستیک لرزه گیر، کلاهک گردگیر، بست فلزی و … از قطعات دیگر موتور کولر آبی هستند.
نقشه و سیم پیچی موتور کولر آبی چه کاربردهایی دارد؟

مهمترین کاربرد نقشه و سیم پیچی موتور کولر آبی هنگام تعمیر و سرویس آن است. به بیانی سادهتر وقتی کولر آبی به هر دلیلی سوخت و از کار افتاد، متوجه اهمیت بالا و کاربرد سیم پیچی و نقشه موتور کولر آبی میشویم.
چند مورد از دلایل سوختن کولر آبی عبارتند از:
- بی آب کار کردن و گرم شدن هوای درون فضای کولر
- آلودگی و یا خاك گرفتن یاتاقان کولر میتواند باعث قفل شدن یاتاقان شده و به این علت باعث سوختن موتور شود.
- روغن کاری نکردن به موقع
- تعادل نداشتن بار
- نامناسب بودن کوپلینگ
- و همچنین نوسانِ برق هم میتواند یکی دیگر از عوامل سوختن سیم پیچی کولر آبی باشد.
هر زمان به دلایل گفته شده موتور کولر بسوزد، نیاز به سیم پیچی دوباره موتور و یا تعویض آن با یک موتور الکتریکی نو وجود دارد.
مراحل سیم پیچی موتور کولر آبی
طبق نقشه موتور کولر آبی، سیم پیچی آن از مراحل مختلفی برخوردار است که در ادامه اشاره مختصری به آنها کردهایم:
- در مرحله اول باید اجزای مختلف موتور را جدا کنید. برای جدا کردن قطعات موتور اول باید درپوش محاظ برداشته شده و فن موتور گرم شود تا قابل جدا شدن گردد. پیچهای درپوش موتور نیز باید با پیچگوشتی مناسب شوند.
- در ادامه روند سیم پیچی موتور، تمام اطلاعات از روی پلاک موتور یادداشت میشوند. این پلاک در محفظه موتورها قرار داشته و اطلاعات مفیدی روی آن وجود دارد (ولتاژ، جریان، سرعت برحسب دور در دقیقه، خازن و…).
- در مراحل بعدی برای سیم کشی وجود نقشه موتور کولر آبی لازم است. طبق این نقشه با تشخیص درست جای سیمها باید وضعیت هر کدام بررسی شود.
- برای برش سیمپیچ قدیمی از چکش و اسکنه استفاده میشود. در این مرحله نباید به شیارهای ستاتور آسیب برسد. سیمپیچ قدیمی را نیز میتوان از یک طرف برش داد.
- اگر در سیمپیچ نیازی به خارج کردن سیم قدیمی باشد باید از دیلم استفاده کرد.
- یکی دیگر از مهمترین مراحل سیمپیچی موتور کولر آبی، تمیز کردن شیارها است. برای این کار میبایست استاتور را گرم کرد، سپس با چیزی مثل پیچ گوشتی به پاکسازی شیارها پرداخت.
- در مرحله جداکردن درپوش جلویی لازم است روی میز کار پوشانده شود، تا روتور آسیبی به سطح میز وارد نکند. یک قطعه چوب روی محور روتور قرار داده و با چکش زده میشود تا زمانی که روتور از پوشش جدا گردد.
- مراحل سیم پیچی موتور از موارد متعددی برخوردار است که چند مورد دیگر شامل مرحله جداکردن یاتاقانها، تمیز کردن محفظه موتور، آماده سازی کاغذ عایق سیمپیچی، سیم پیچی کلاف، لاک زدن موتور، مونتاژ یاتاقانها و … میشوند.